zondag 5 januari 2014

2e t/m 4e kerstdag 2013

Zoals bij AEGEE-Drienerlo een goed gebruik is, wordt traditioneel 3e kerstdag gevierd ter ere van de verjaardag van de apostel Berend. Omdat 3e kerstdag dit jaar op een vrijdag viel, werd de Gregoriaanse kalender al vroeg in December bestudeerd door de-man-die-ook-wel-Klif-genoemd-wordt en ondergetekende. Jesus was ons goed gezind! Er bleek een 4e kerstdag te zijn dit jaar!

Recepten kwamen tot ons, inkopen werden gedaan. Verdere voorbereidingen werden getroffen op 2e kerstdag door Klif, Deef, Remy en ondergetekende door het prepareren van een gedeelte van de spijzen en, niet onbelangrijk, het voorproeven van de wijnen. Dat dit voorproeven noodzakelijk was, bleek wel, daar de heilige geest uit de fles de magen van Deef en Klif om liet keren. Remy leek echter beschermd, waarschijnlijk doordat wij de heilige geest uit de fles op foto hebben vastgelegd.

Remy met rechts de heilige geest uit de fles.

Op 3e kerstdag werd al vroeg (in de middag) richting Amsterdam getogen. Allereerst naar Zwolle om Hahn op te halen, maar niet voordat wij een paar fraaie cadeaus voor "doe-maar-wat"-Berend hadden geregeld en diverse versnaperingen voor onderweg.

De storm die ons land deze dag teisterde deed ons met weemoed terugdenken aan de tijd van Dorus Rijkers. Al snel werd besloten om de kwaliteit van 's lands dijken van een inspectie te voorzien en om ondertussen ook een paar eilanden aan te doen in de Zuiderzee.

Via de Kamperzeedijk-Oost en de Kamperzeedijk-West viel de beurt aan Schokland. Op Schokland werd 's eilands beste restaurant aangedaan. De lokale cuisine werd geproeft; de tosti's smaakten prima.

Verwerking van de scherpe randjes 'Op Schokland'.
Vervolgens werd op Urk de lokale horeca verblijd met een bezoek. Daar Urk, wegens culturele redenen, een uitzondering heeft bedongen op de tabaks- en narcoticawet, werden Klif's "kwaliteitssigaren" al snel soldaat gemaakt.

Vol van bier, maar zonder gram, werd de Houtribdijk gecontroleerd op weg naar Enkhuizen. In de Haringstad troffen wij vervolgens 't kleine café (aan de haven), maar daar wij vonden dat ons geld of wie wij waren wel meetelde, werd het naastgelegen etablissement aangedaan. Uitstekend eten en enkele uitstekende (lokale Enkhuizer) bieren vulden onze hongerige magen en bevestigden onze goede keuze.

Hier zijn wij dus niet geweest.
In het Amsterdamse werd de verjaardag van Berend aangedaan, alwaar zijn overige vrienden en al zijn collega's al begonnen waren aan het gerstenat. Bij acclamatie werd een coup d'état gepleegd door de heren Glaser, Hahn en Settelaar en de Senatus Quadrupulus was een feit.

De Senatus Quadrupulus genietend van hun geslaagde coup d'état.
Na het eten van de krentebrood taart en het zitten-in-de-kring-en-gezellig-praten was het tijd om Amsterdam onveilig te maken. In onder andere Café Nol werd met bloed, zweet en tranen genoten van Hollandsche tophits.

In Café Nol geniet de voorzitter van de Senaat IV zichtbaar van de Amsterdamse hits.
Op de 4e kerstdag werd er na een bijelkaar geraapt ontbijt van 1 eieren, 2 blikjes kippensoep en 2 potten witte bonen in tomatensaus (oftwel alles wat Klif in huis had) teruggereden naar het Enschedese, alwaar het kerstmaal van 4e kerstdag op ons wachtte.

Ontbijt bij Klif.
Wat er precies is gebeurd bij het kerstdiner, welke drankjes wel of niet zijn gedronken (of omgegooid), wat er al dan niet gegeten is en welke verhalen zijn verteld is niet meer te achterhalen. Wel is duidelijk dat als u er niet bij was, u een avond topvermaak heeft gemist.

Ook zijn er op diverse telefoons enkele fragmenten teruggevonden, waarmee in ieder geval kan worden gereconstrueerd dat Jasper en Moes de Anschluss hadden gevonden bij het kerstdiner en ook dat Remy een oratie heeft gegeven.

De nieuwe Führer voorzitter van de senaat geeft een staande oratie.
Daarnaast bleek er een olifant (in de kamer) te zijn die ons het uitzicht benam. Gelukkig verscheen Prins Bernard aan ons die het probleem met de olifant op vakkundige wijze oploste.

Prins Bernard lost het probleem met de olifant op.
De avond werd verder verpest opgeleukt door Guus Meeuwis die opdook voor een huiskamerconcert die je normaal alleen in films ziet. Dat Guus ook een jaartje ouder wordt is wel te zien aan zijn dubbele bandplooibroek. Janneke mocht als grootste fan ook nog even op de foto.

Guus Meeuwis met superfan Janneke.
Ondertussen was Berend, consultant bij PWVC, begonnen met een nieuw onderzoek om te proberen half verteerd voedsel op te lossen in chloor en de uitwerking te meten in het wastafeltje van het toilet. Helaas faalde de nulhypothese. Dat Berend hier goed kapot van was is te zien op onderstaande foto:

Berend teleurgesteld over het falen van zijn onderzoek.
Het schijnt dat Berend zich, na het falen van zijn hypothese, heeft bekeerd tot de porseleinen god en deze meerdere malen heeft aanbeden. Hieronder ziet u Berend in betere tijden:

Berend in betere tijden.
Uit de restanten van het onderzoek kon nog wel worden opgemaakt dat het kerstmenu bestond uit de volgende gangen:
  1. Een carpaccio van Amsterdamse ossenhaas met parmezaan, rucola en pijnboompitten
  2. Een rode uiensoep in Franse stijl
  3. Een pittige gazpacho met feta
  4. Een kalkoenrollade met bospaddenstoelensaus
  5. Een wildstoof met spruitjes en aardappelkroketjes
  6. Een scroppino
Mocht u, net als Berend, in een volgend jaar ook willen genieten van zo'n diner, dan kan ik u aanraden u eens te verdiepen in afbeeldingen van Dorus Rijkers.

Het was een epische kerst. U had erbij moeten zijn!

0 reacties:

Een reactie posten