zondag 27 september 2009

Liften

In het kader van het KAΔMOΣ Liftweekend, een korte uiteenzetting over liften - uit het boek Hoe hoort het eigenlijk?, door A. Groskamp-ten Have. Vergeelde editie, mede mogelijk gemaakt door AEGEE-Drienerlo hofleverancier Het Goed.

Liften

Over liften wordt zeer verschillend geoordeeld. Velen wijzen het - behoudens dringende noodzaak – te allen tijde af, terwijl anderen het vooral bij de jeugd aanmoedigen. Ieder moet dit voor zichzelf uitmaken. Persoonlijk zijn wij van oordeel, dat – hoe fraai men het ook moge voorstellen, - liften feitelijk niets anders is dan reizen op andermans zak, hetgeen behoudens noodgevallen niet moet worden aangemoedigd.

Wie vreemde landen wil zien, kan ook op de fiets of een gehuurde bromfiets naar het buitenland gaan, al zal men dan natuurlijk minder ver komen en meer moeite moeten doen!


Dat de hedendaagse jeugd er zo vaak de voorkeur aan geeft zonder moeite en zonder kosten comfortabel in andermans auto het gestelde doel te bereiken, is een bedenkelijk verschijnsel.

(…)

Zij die liften willen in het buitenland, dienen een bedrag aan geld bij zich te hebben in de valuta van het land waarin men reist. Liften zonder een cent op zak, - dat onder sommige jongeren als een soort `sport` geldt – staat gelijk met vooropgezet klaplopen.

(…)

De welopgevoede lifter zal de autobestuurder-eigenaar beschouwen als zijn gastheer en zich dienovereenkomstig gedragen: hij zal een correcte houding aannemen en niet lui achterover gaan liggen, ook niet als hij na een lange dagmars moe is; hij zal niet hinderlijk fluiten noch neuriën, noch zich met een eventuele landgenoot uitsluitend in de eigen taal onderhouden; ook zal hij zich niet stom als een vis laten vervoeren, doch trachten een gesprek aan te knopen. Het spreekt vanzelf, dat deze poging onmiddellijk gestaakt moet worden wanneer men bemerkt, dat conversatie niet gewenst wordt. Ook zal de lifter geen sigaret opsteken zonder daartoe verlof te hebben gevraagd – ook als de bestuurder zelf rookt. Hij zal niet verzuimen na afloop van de rit hartelijk en beleeft bedanken van de genoten gastvrijheid.

(…)

Het spreekt vanzelf, dat lifters voldoende mondvoorraad, versnaperingen en rookgerei bij zich dienen te hebben teneinde iedere schijn van profiteren te vermijden.PKvV 2008-2009 aan het liften in de Pakkerij.

9 opmerkingen:

 1. 'Geplaatst door Evan'? Onverwacht en opmerkelijk! Na het zien van de titel van dit schrijfsel verwachte ik toch een stuk proza van Paulus' hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook ooit eens _bijna_ gelift hoor :P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lift tegenwoordig een stuk minder dan vroeger. Komt vooral door het invoeren van de volgende formule:

  Uren liften * uur loon - kosten alternatief vervoer

  Is het resultaat van de formule meer dan 0 dan ligt de voorkeur voor mij bij alternatief vervoer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb vandaag nog een lifter meegenomen, een of andere burger die net klaar was met zijn potje hockey.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Overigens, Hahn heeft van het afgelopen liftweekend nog een mooie anekdote betreffende de allereerste activiteit van de A.S.V. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wil niet horen dat mensen anekdotes hebben, ik wil ze horen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij (Teuntje, Wouter, Evy en ik) hebben bij een van de oprichters van de Algemene Studenten Vereniging Twentste Algemene Studentenvereniging Te Enschede in de auto gezeten. Alhoewel hij geen bestuur oid geweest is, dus wel een van de oprichters. Toen na een jaar of twee het toenmalige bestuur besloot er een ontgroening moest komen vond hij het al niet echt tof meer, maar toen vervolgens alle originele leden ook nog eens die ontgroening moesten lopen is hij weggegaan. Zo springen Tasters met hun leden om dus. Hij is ook niet eens erelid...

  Hun eerste activiteit als vereniging was trouwens een liftwedstrijd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hmm, onze eigen historie is niet veel anders hoor. Ik heb mij laten vertellen dat ons tweede bestuur praktisch met het eerste gebroken heeft. Kijk ook maar eens op kantoor, er hangt van elk bestuur een foto behalve het eerste. Als het goed is waren het leden van Cheiron die de boel opgezet hebben en het tweede bestuur waren lift-hippies die het daar niet zo op hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ah, zo is die traditie dat opeenvolgende besturen elkaar niet mogen dus geboren ;)

  BeantwoordenVerwijderen